Újabb mítoszok

A könnyű súllyal és magas ismétlésszámmal végzett gyakorlatok definiáltabbá teszik az izmokat


Ha könnyű súllyal és sok ismétléssel edzünk, akkor azzal javíthatjuk az izom állóképességét, de nem tesszük azt definiáltabbá. A súlyzós edzéssel az izmokat növelni akarjuk, arra való ugyanis. Nincsenek szálkásító gyakorlatok és gépek (illetve vannak, de azokat taposógépnek, szobabiciklinek vagy futógépnek hívják). A kábelkeresztezéstől nem lesz szálkásabb a mellizom, és a lórúgástól sem a tricepsz. A szálkás kinézet az alacsony testzsírszázalék biztosítja.

Ennek eléréséhez a jól megtervezett diéta és kardióprogram a kulcs. A sokismétléses, kis súllyal végzett (hosszabb) gyakorlatok az edzés során valóban több kalóriát égetnek el, mint a (rövidebb) nagy intenzitásúak, viszont a nehezebb edzések után nagyobb a szervezet "oxigén- adóssága". Ez az oxigén-adósság fokozottabb zsírégetést tesz lehetővé a nap további részében. A nehéz edzések ezen kívül nagyobb izomtömeget eredményeznek, ami pihenés közben is több kalóriát éget, mint a kisebb.

Ha abbahagyod az edzéseket az izomból zsír lesz


Az izom és a zsír két különböző dolog. Az egyik nem tud átalakulni a másikká. Ha abbahagyod az edzéseket, az izmaid mértéke csökkenni fog, mivel alkalmazkodnak a megváltozott terheléshez, de az elveszített izomból nem lesz zsír.

A csökkenő izom és a lassabban alkalmazkodó bőrszövet időlegesen "puhább" kinézetet kölcsönözhet a testnek. Zsír azonban csak a túlzott kalóriabevitelből lesz. Az izom "aktív szövet" azaz nyugalmi állapotban is energiát igényel, pusztán ahhoz, hogy megmaradjon. Ha elkezd csökkenni az izomszöveted, a nyugalmi kalóriaszükségleted is csökken. Ezt és a csökkent aktiválás- színteret figyelembe véve, tiszta étkezéssel megelőzhető, hogy a súlyzós edzések abbahagyása után elkezdjen felrakódni a zsír.

De miért is kellene abbahagyni a súlyzós edzéseket? Ennek a mítosznak az inverze az a főleg kezdő testépítők körében elterjedt téves elképzelés, hogy a testünkön felhalmozódott zsírt valamilyen mágikus módon izommá alakítják át. Két különböző anyagról van szó, ólomból nem lehet aranyat csinálni. A zsírt le kell adni, az izmot fel kell építeni. Csak így lehetséges izom-zsír arányod transzformációja.

A késő esti étkezés kövérré tesz


Ami számít, az az összkalóriabevitel és az energiafelhasználás különbsége. Ha ez pozitív, akkor hízunk, ha negatív, akkor fogyunk, ha nulla, akkor maradunk olyanok, mint voltunk.

Nyolc órai alvással több kalóriát égetünk el, mint három órai íróasztalnál végzett munkával. Mégsem mondjuk azt, hogy napközben felesleges 3-4 óránként enni. Sőt, a 3 óránkénti étkezés az egyik alapelve a testépítő táplálkozásnak. Az optimális eredmény elérése érdekében természetesen nem mindegy, hogy mit eszünk lefekvés előtt. Mivel 8 órai folyamatos energiaszükségletet kell fedeznünk, ezért lassan felszívódó ételeket ajánlatos fogyasztani este. Az egyik legjobb megoldás a túró. A túróban lévő kazeint a szervezet lassan bontja le, ami ideális a céljaink szempontjából. A túró mellé lehet fogyasztani alacsony glikémiás indexű szénhidrátot (zabpelyhet) vagy jófajta zsírokat tartalmazó mogyoróvajat (nem nutella :) ).

FitMuscle