Mítoszok és tévhitek a testépítésben, folytatás

Az izmaidat átformálhatod izolációs gyakorlatokkal

A növekedés nem korlátozható az izom csak egy meghatározott területére. Larry Scott-nak, akiről
a „bicepszcsúcsosító” Scott padot elnevezték, hatalmas bicepsze volt, de igazából nem volt csúcsos.

A bicepszed és minden más izmod formája genetikailag meghatározott. Az eredési és a tapadási pontok határozzák meg az izom hosszát, alakját, stb. Egy magassan kezdődő háttal, egy rövid bicepsszel egy „kalapács” (csak könyékhez közel vastag) alkarral nem lehet mit csinálni. Egy izmot dolgoztatsz bármelyikről is legyen szó, az a „minden-vagy-semmi” elvén történik, azaz minden izomrost részt vesz az emelésben, és az izom teljes hosszában történik összehúzodás.

Miért is fejlődnének pl. az izom közepén (vagy egyik szélén) lévő rostok jobban, mint a társaik. Ha azonban egy izom több fejből áll (azaz lényegessen több izomról van szó), különböző gyakorlatokkal az egyes fejek eltérő mértékba vonhatók be a munkába. Így elérhetjük azt, hogy valamelyik fej jobban fejlődjön, mint a többi, tehát a (teljes) izom formálya egy bizonyos mértékig változtatható. A nagy mellizom pl. két fejből áll, így felső rész külön is fejleszthető (viszont nem fejleszthető külön a mellizom külső és belső része). A comb négy fejből áll, így ott még több lehetőség van a formálásra.

 

 

Ha naponta százasával csinálod a haspréseket, végül szép bordás hasad lesz

Talán ez a legszélesebb körben elterjedt tévhit. Nincs olyan, hogy „célzott – zsírcsökkentés”. Ezt felejtsük el. A sok hasprés vagy felülés megerősíti a hasizmaidat, de a zsírt nem tünteti el a középrészről, nem leszel karcsúbb.

Sőt, a hasizom fejlődése következtében még nőhet is a derekad kerülete. A combközelítő és combtávolító gépen végzett gyakorlatok megerősítik a hölgyek combjait, de a helyi zsírledáshoz semmi közük nincs.

Edzés közben természetessen a szervezet égeti a zsírt, hogy energiához jusson, de mindenhonnan, nem pedig a megdolgoztatott területről. Az igzság az, hogy a gének határozzák meg, hogy honnan kezd el jobban csökkeni a zsír. Valaki könnyen leadja a hasát, de a feneke még sokáig zsíros marad, vagy fordítva.

Egy szó, mint száz, a testzsír egyféleképpen csökkenthető: ha több kalóriát égetünkel, mint amennyitelfogyasztunk. A hasprés még százasával csinálva is csak minimális kalóriaégetéssel jár együtt.

 

 

Az ösztönös edzéssel érhető el a legnagyobb fejlődés

Ha a testépítők az ösztöneikra hallgatnának, hazamennének és kinyitnának egy sört. Az ösztönös edzés egy nagyon gyakran „puffogtatott” mostanában divatos frázis, és lehet, hogy egy szteroidokkal és más egyéb anyagokkal feltúrbózott testépítőnél működik is. Viszont egy naturál sportolónál a hosszútávú, konzisztens növekedés eléréséhez egy kicsit tudományosabb megközelítés szükséges.

A kezdőknek nem a term legnagyobb darab „gyúrósait” kell másolniuk. Azok valószínüleg már bármitől fejlődnek. Szisztematikusan, szakember segítségével összeállított edzéstervet kell követniük, ami a progresszív túlterhelés elvére kell, hogy felépüljön. Hasznos lehet az edzések periodizálása (nehezebb és könnyebb periódusok válatkozása) is. Az edzéselmélet tudomány. Képzeljük el ha a futók vagy az úszók „ösztönössen” (a fenébe a stopperrel! ) edzenének. Milyen eredmények születnének?

FitMuscle